Η Φυσικοθεραπεία ως επιστήμη

φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία έκανε την εμφάνιση της από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

Τις πρώτες τεχνικές φυσικοθεραπείας ξεκινάμε να της συναντάμε περίπου το 3000 π.Χ. σε περιοχές όπως της Ελλάδας, της Κίνας αλλά και της Ινδίας. Φυσικά, οι συγκεκριμένες τεχνικές ήταν πολύ πρώιμες. Αποτελούνταν κυρίως από τεχνικές μάλαξης, ζεστές και κρύες υδροθεραπείες, αναπνευστικές ασκήσεις, κινησιοθεραπεία καθώς και θεραπευτικές ασκήσεις.

Ο Ιπποκράτης αναγνώρισε στην φυσικοθεραπεία την σπουδαιότητά της και στην πρόληψη εκτός από την αποκατάσταση.

Φυσικοθεραπεία και μεσαίωνας

Κατά την διάρκεια του μεσαίωνα, η φυσικοθεραπεία, όπως και γενικότερα οι επιστήμες, έχασε την ιδιαίτερη σημασία της.

Η πεποίθηση της περιόδου ήταν ότι για όλα είναι υπεύθυνος ο Θεός είτε για την ασθένεια, είτε για την θεραπεία. Οπότε, οι ευχές, οι προσευχές και οι κατάρες είχαν σημαντικότερο ρόλο. Η περίοδος της Αναγέννησης ήταν αυτή που έφερε τελικά ξανά στο προσκήνιο την μελέτη παλιότερων καταγραφών με τρόπους θεραπείας.

Η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας τον 20ο αιώνα

Την αποκορύφωση όμως την γνώρισε μετά από τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους και ειδικότερα μετά τον 2ο Παγκόσμιο.

Η ανάγκη για βοήθεια σε τραυματισμένους, ακρωτηριασμένους και απόστρατους στρατιωτικούς αυξήθηκε δραματικά. Έκτοτε, η Φυσικοθεραπεία ως επιστήμη έχει γίνει αποδεκτή στον ίδιο βαθμό με την ιατρική.

Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία;

Γλωσσολογικά, η Φυσικοθεραπεία και η Φυσιοθεραπεία είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται εξίσου και γίνονται αποδεκτοί.

Γενικά όμως, η Φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί φυσικά μέσα για να επιφέρει θεραπεία. Μέσα όπως η θερμότητα, η ψύξη, το φως, το νερό, ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η κίνηση και πλέον κάποια μηχανικά μέσα.

Η αντιμετώπιση λοιπόν μιας ασθένειας θα πρέπει να είναι μια ολιστική παρακολούθηση του ατόμου στις καθημερινές λειτουργίες του αλλά ακόμα και στην προσωπικότητά του. Η καλή ψυχολογία έχει αποδειχθεί ότι είναι βασικό στοιχείο για την θετική έκβαση μιας θεραπείας.

Γενικότερα όμως υπάρχει μια σειρά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε αυτή την θετική έκβαση. Αρχικά θα πρέπει το άτομο να αποδεχτεί και να παραδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια. Έπειτα θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη διάγνωση από τον ιατρό. Κατόπιν, με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού βρίσκουμε τις κατάλληλες ατομικές και εξατομικευμένες θεραπείες που θα βοηθήσουν το σώμα, ώστε να επέλθει η ίαση.

Υπεύθυνοι για όλες αυτές τις διεργασίες είναι μόνο οι πιστοποιημένοι από τον ιατρικό σύλλογο ιατροί και οι πιστοποιημένοι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών φυσικοθεραπευτές.

Αναζητείτε Φυσικοθεραπευτή στον Εύοσμο;

Είμαι Φυσικοθεραπευτής στον Εύοσμο, πιστοποιημένος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.

Διατηρώ Φυσικοθεραπευτήριο στην οδό Μακεδονίας 32 στον Εύοσμο και θα χαρώ να σας εξυπηρετήσω. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram